Een delegatie van schoolleiders uit Nederland raakte tijdens een collegiale visitatie recent onder de indruk van de innovatieve kracht en het veelzijdige aanbod van de Talentschool in Turnhout, België. Een jong, enthousiast directieteam geeft daar leiding aan een scholengemeenschap met een bijzonder onderwijsconcept. ‘Samen groeien naar je beste ik’  is het motto waarmee op de vier scholen van de scholengemeenschap talenten van jongeren op een zeer professionele manier gestimuleerd worden. Opvallende zaken vanuit Nederlands perspectief zijn de kleine klassen waarin leerlingen zelfstandig en samen met klasgenoten actief aan het werk zijn, de modern uitgeruste werkplaatsen voor de toekomstige vaklui en niet in de laatste plaats de toekomstgerichte omgang met digitale onderwijsmiddelen.

De bezoekers van scholengroep OSG Schoonoord in Zeist bij Utrecht (NL) keerden na het bezoek zeer geïnspireerd huiswaarts. „We zien hier dat het onderwijs minder methodegebonden is en meer ruimte geeft aan vakmanschap. Dat in combinatie met vele keuzes die leerlingen hebben, maakt dat er ondernemerschap en eigenaarschap van het onderwijs in de school bij docenten is. Dat is voor ons zeer inspirerend. Ook de vroege samenwerking met de basisscholen door middel van proeftuinen nemen wij graag mee om te bekijken hoe wij dat op onze scholen vorm kunnen geven”, aldus A. Juli, bestuurder OSG Schoonoord te Zeist.

Andersom was  Talentenschool Turnhout geïnteresseerd in de manier waarop het onderwijs in Nederland is georganiseerd. Een tegenbezoek in Nederland is afgesproken. Een mooi voorbeeld van internationale uitwisseling die helpt om op onderwijskundig gebied ‘grenzen te verleggen’ en van elkaar te leren.